Перейти до основного вмісту

ЗАБЕЗПЕЧИТИ ПРАВО ДІТЕЙ ВИВЧАТИ ПРАВДИВІ СВІТОГЛЯДНІ ТЕОРІЇ

ЗАБЕЗПЕЧИТИ ПРАВО ДІТЕЙ ВИВЧАТИ ПРАВДИВІ СВІТОГЛЯДНІ ТЕОРІЇ


«Навіть за діючим Держстандартом освіти ми маємо повне право говорити на уроці про біблійну теорію створення світу — з прийняттям нового Держстандарту ці можливості значно розширяться» — висновок, якого дійшли учасники Круглого столу, що відбувся у Львові 17 лютого.
Організаторами Круглого столу «Впровадження змістів альтернативного світогляду в українську систему освіти» виступили Рух «За вибір світогляду!», Альянс християн-професіоналів, кафедра філософії УКУ, кафедра богослів’я УКУ та ЛОГО Товариство «Рух за життя».
Керівник руху «За вибір світогляду» Сергій Гула, доцент кафедри екології НЛТУУ Вікторія Оліферчук,  керівник руху «Праведність» Володимир Єрьоменко, викладач філософії УКУПетро Гусак, директор західно-українського Центру креаціонізму Олександр Жук, доцент кафедри філософії ЛНУ ветмедицини та біотехнологій Олег Огірко, секретар інституту ґенези життя та всесвіту Станіслав Атанов та інші — розглянули питання впровадження в освітній процес креаціонізму у якості альтернативи монопольного викладання теорії еволюції.
З доповіддю відносно способів впровадження альтернативних змістів освіти в навчально-методичні матеріали та освітній процес на Львівщині як пілотний проект виступив голова комісії з питань освіти і науки ЛОР Юрій Підлісний. «Основний постулат — церква відділена від держави — говорить про те що церква не може втручатися у діяльність органів державної влади, так само і держава не має права втручатися у керування церквою. Наразі ми бачимо викривлення: цей постулат трактується як відділення церкви від суспільства взагалі. Але ж і церкву і державу складають одні й ті самі люди, тож таке різке розмежування призводить лише до роздвоєння свідомості людини, коли вона підсвідомо починає у церкві поводитися так, а поза церквою інакше. Це штучне розділення закріплюється неправильним трактуванням статі 35 Конституції України про відділеня школи від церкви: йшлося про очищення стосунків школи і церкви від вузькоконфесійності — наразі бачимо, що з шкільного життя вилучені загальнолюдські і загальнохристиянскі ціності. Очевидно, що глави церков не можуть втручатися у способи організації системи освіти — але і служителі, і прихожани церкви (батьки та вчителі)  мають наповнювати духовним сенсом освітній процес».
Пан Юрій поділився досвідом львів’ян відносно організації вивчення так званих «вилучених сторінок історії»: до кінця нинішнього навчального року для тисячі львівських шкіл планується надрукувати більше двох тисяч примірників плакатів, на котрих у стислій формі буде подана важлива інформація з історії України. Голова комісії з питань освіти і науки ЛОР запропонував таким самим чином вивчати креаціонізм. Для цього, за словами держслужбовця, з бюджету кожної області достатньо буде виділити близько 5000 гривень на друк та доставку комплектів плакатів у кожну школу — звичайно, за умови, що освітяни й науковці, розробивши разом проекти плакатів та узгодивши тексти, нададуть обласним відділам освіти готові макети для друку.
Павло Хобзей, проректор УКУ з науково-педагогічної роботи, відзначив, що український католицький університет, продовжуючи одвічні традиції духовних навчальних закладів, вже кілька років готує для загальноосвітніх шкіл викладачів з предметів духовного спрямування.
Секретар інституту ґенези життя та Всесвіту Станіслав Атанов докладно розповів про необхідність комплексного підходу та впровадження змісту альтернативного світогляду в українську систему освіти. Розповівши про багатий досвід роботи інституту в цій сфері, він продемонстрував вже видані підручники з креаціонізму та познайомив учасників круглого столу з планами видавничого відділу інституту. «На сьогодні вже виданно підручники з географії та біології, готуються до друку підручники з фізики, хімії, математики», —відзначив Станіслав і запросив присутніх на IV Міжнародну науково-практичну конференцію «Світоглядні основи та наукові докази Розумного задуму в ґенезі життя та Всествіту», яка відбудеться у Києві  5-7 квітня.
Авторським проектом програми з креаціонізму поділилася доцент кафедри екології НЛТУУ Вікторія Оліферчук, яка вже 15 років займається дослідженням цієї проблематики та викладає науковий креаціонізм в загальноосвітніх школах та технікумах. Вона розповіла про те, як насправді ставляться учні та їх батьки до креаціонізму: оскільки в Україні 80% громадян сповідують християнство, то природньо, що школа, яка нараховує 1000 учнів, має приблизно 3000 прихильників біблійної теорії походження світу та людини (800 учнів, приблизно 1600 їх батьків а також 80% педколлективу).
Колегу підтримала кандидат педагогічних наук Любов Шумра, яка більше 20 років викладає фізику, останнім часом — у Львівському техніко-економічному коледжі національного політехнічного університету. Пані Шумра з 2000 року є авторкою численних публікацій у газеті «Освіта» та інших відомчих ЗМІ; минулого року в Острозькій академії була видана її книжка «Відродження національної духовності засобами фізики та астрономії в школі». Кандидат педагогічних наук розповіла про те, з я ким захватом учні вивчають креаціонізм на уроках та під час занять гуртків, показала учнівські письмові та фотографічні роботи, поділилася мріями учнів про створення відеороликів.
З доповіддю «Питання походження людини та його наслідки для пошанування її життя і гідності», презентаціями власних проектів та здобутків виступив також Петро Гусак, викладач кафедри філософії УКУ. Він переконливо довів, що саме хибний погляд на походження людини став причиною негараздів сучасності. Крок за кроком, на конкретних прикладах він розкрив всю небезпеку перекручення «найголовнішої історії людства» — історії приходу людей в цей світ, ставлення до якої впливає на все подальше існування як конкретної людини, так і людства загалом.
За матеріалами інтернет газети Путь

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ Як мало сьогодні ми бачимо, дійсно, людей, які б мали великий Божий плід в своєму житті. А, часто, бачимо, коли  віруючі   люди живуть за стандартами  цього  світу, маючи цілі, які актуальні для мирських людей, прагнуть багатства так, як би це було основа їхнього життя… Сьогодні постає важливе питання: "чому ми такі малопродуктивні у Божій справі"? Відповідь можна знайти у нижчезазначеному слові Христа: А між терен посіяне, це той, хто слухає слово, але клопоти віку цього та омана багатства заглушують слово, і воно зостається без плоду. (Матвія 13:22) Варто розуміти, що перед нами є дві дуже серйозні загрози, щоб реалізувати Боже покликання: 1.                щоденні  справи, завантаженість та суєта віку цього настільки навантажили нас, що ми забули про служіння Боже, ми забули про достатню молитву, ми забули про покликання Боже. У нас немає часу, щоб думати про духовне – ми дуже зайняті на роботі, нас так баг

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ Господи, я знаю, що Ти єдиний мій Помічник у тій складній ситуації, яку я переживаю (розкажіть її і попросіть те вирішення, яке б Ви хотіли). Я віддаюсь в Твої руки і прошу, щоб Ти простив всі мої гріхи та позбавив мене від всякого прокляття. Я прошу, щоб Ти був від сьогодні і назавжди моїм Господом та Спасителем. Я знаю, що коли свої очі я зводжу на небеса, то звідти прийде мені допомога, я вірю, що мені допомога від Тебе, бо Ти вчинив небо й землю і для Тебе немає нічого неможливого! Ти не даси захитатись нозі моїй, не здрімає мій Сторож: оце не дрімає й не спить мій Сторож! Господь то мій Сторож, Господь моя тінь при правиці моїй; Удень сонце не вдарить мене, ані місяць вночі! Господь стерегтиме мене від усякого зла , стерегтиме Він душу мою; Господь стерегтиме мій вихід та вхід відтепер аж навіки! І за це я славлю Тебе, мій Бог і надзвичайно дякую,  в ім’я Ісуса Христа, Амінь. Сергій Гула

МОЛИТВА – ВІРУЮ, як основа християнського світогляду

МОЛИТВА – ВІРУЮ , як основа християнського світогляду Вірую в Єдиного Бога Отця , Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він для нас, людей , і ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком. І розп'ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, як було написано. І возніся на небо, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.  І в Духа Святого , Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на від