Перейти до основного вмісту

Реформація — 500: чи змінить вона Україну?



C
ьогодні в Україні проходить достатньо багато заходів, присвячених 500-літтю початку подій Реформації. Реформація, безперечно, одне із найбільших світових подій, яке змінило увесь світ!
Все розпочалося з того, коли молодий монах — Мартін Лютер у 1517 році у Вітерборзі прибив свої славнозвісні 95 тез, які стосувалися повернення життя церкви і людей до Біблійних основ.
Наслідком таких дій було не просто започаткування нової течії християнства — протестантизму, яка на сьогодні є другою після католиків, але і глибоких трансформаційних процесів у суспільстві, що мало колосальне значення для розвитку світової економіки.
За 500 років наявний успішний приклад “Реформації в дії” багатьох країн світу. Прикладом можуть слугувати такі країни як: Швейцарія, Німеччина, Англія, США, Голландія, Південно-Африканська республіка, Австралія, Південна Корея та інші країни, які стали не просто економічно розвинутими, але і цивілізованими, правовими та демократичними.
Це, очевидно, ті зміни, які так потребує Україна. Багато хто із нас хотіли б побачити реформовану Україну, яка є економічно розвинути країна, де подолана корупція, встановлено справедливий суд та запроваджено високі соціальні стандарти.
І часто, проводячи різноманітні публічні заходи по відзначенню Реформації-500, може скластися думка, що саме це буде сприяти ось такі повномасштабній зміні нашої країни. Однак, історія Реформації показує, що це невірні очікування. Хоча, безперечно, обов’язково необхідно проводити публічні заходи, але головний акцент має бути на зовсім іншому, а саме на реформуванні самої церкви та людських душ.
Варто пам’ятати, що Мартін Лютер, найперше, виступив за реформацію церкви, за надання людям простих можливостей пізнання Бога і Його Слова.
Саме в цьому головному напрямку має відбуватися і українська Реформація. Нам потрібні зміни у нас самих, і, часто, дуже суттєві.
І ці зміни варто розпочати на підставі 5-ти Реформаторських SOLO:
Solo Scriptura – Тільки Писання — Біблія;
Solo Fide — Тільк вірою;
Solo Gratia — Тільки благодаттю;
Solus Christus — Тільки Христос;
Soli Deo Gloria — Тільки Слава Богу.

Чи ми, дійсно, сьогодні громадяни нашої країни живемо за цими 5 головними стандартами нашої християнської віри? Чи ми намагаємося все зробити, щоб бути зразковими громадянами? А можливо живемо так, що гріх є повсякденною нормою, і сподіваємося на якусь аморфну Реформацію, яка зробить нашу країну заможною і нас разом з нею?
Це ж так очевидно, що саме кожен християнин в цьому році повинен задуматися над своїм життям і найперше почати реформувати самого себе щоб:
- Біблія була найвищим авторитетом в житті, яку не просто потрібно щоденно читати, але і старатися виконувати її заповіді. І найголовніше, позбуватися силою своєї волі та благодаттю Божою всіх своїх гріхів;
- Жити вірою щоденно. Не тільки тим, що бачиш і що заробляєш, але іти стежкою віри, куди Господь хоче, бо без віри угодити Богу не можливо!;
- Пам’ятаючи, що благодаттю ми спасаємося, а не своїми ділами. І що ми спасаємося і тим більше живемо тут, на землі, Його підтримкою, Його благодаттю, а тому маємо прекрасну впевненість у спасінні наших душ. А також благодаттю перемагаємо гріх в своєму житті, якщо ми щирі та визнаємо їх у своєму житті перед Христом, то Він будучи вірний та праведний звільняє нас від них.
- Чи не найважливіше для будь-якого віруючого має бути високий рівень особистих відносин із Христом. Віра — це не просто сповідування постулатів Біблії! Віра — це щоденна праця по розвитку і зміцненні живих відносин з Ісусом. Ми повинні все робити, щоб наше життя стало одним диханням з Господом, тоді ніякі життєві шторми не відведуть нас від віри, церкви і Бога!
- І маємо жити так, щоб наше життя стало славою Божою! Чи є ми взірцем Божого стандарту життя? Чи наша поведінка виправдовує нас, чи ганьбить християнські ідеали. Ми, і тільки ми самі, визначаємо, якого ґатунку буде свідчення про нас і наші цінності!
Реформація, яка починається з особистого життя конкретного християнина в своїй сукупності приводить до реформації всього суспільства!
Тому, нам варто спочатку прагнути до власної зміни, а потім до зміні країни, в якій живемо і яка так стомлено чекає наших реформаційних дій.
І коли ми говоримо про публічні заходи в рамках Реформації-500, нам, найперше, потрібно проводити акції, які дають вилікування найболючішим суспільних проблем країни, а це: низькі соціальні стандарти, поширення ВІЛ СНІДУ захворювань, раку та серцево-судинних проблем, корупції, хабарництва, низької правової культури, наркоманія, алкоголізм, низькі стандарти праці і інші.
Окремої уваги серед цих проблем заслуговує питання корупції.
Так сталося, що саме це, негативне явище, стало і є найбільш руйнівним для України. І в цьому, також, наша заслуга! І тим більше відповідальність. Варто розуміти, що якщо християни продовжують давати чи брати хабарі — Україна ніколи, ніколи не позбудеться корупції! Це — очевидно! Саме віруючі мають стати авангардом антикорупційної боротьби в Україні у всіх сферах — і саме цьому організаторам Р-500 потрібно вчити та мотивувати людей, особливо молодь! Ось в чому справжня Реформація! Здолаємо корупцію — країна різко підніметься економічно, у питаннях соціального забезпечення, розвитку правового суспільства! В цьому напрямку, виникає цілком логічне питання: “А що ми робимо в антикорупційному напрямку по Р-500?”. Відповідь більш, аніж красномовна...
В цьому руслі, також потрібно все зробити, щоб наші громадяни були ще більш активнішими в суспільному житті та щоб вони глибше пізнали норми Святого Писання.
Р-500 повинно бути спрямовано на підняття активних і професійних лідерів країни! Саме такий громадянин України, який добре знає свої права та є навченим християнським цінностям є справжньою запорукою Реформації України.
2017 рік пройде і скоріш за все пройдуть різноманітні заходи присвячені Р-500, але так би не хотілося, щоб ми забули, що Реформація суспільства робиться не за один рік і вона навіть не полягає у великих помпезних заходах, які є дуже потрібні, а вона полягає в тому, щоб ми бачили та розуміли, які є основні проблеми нашої країни і розробили план дій, за допомогою яких наша суспільство насправді реформується!


Сергій Гула 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ Як мало сьогодні ми бачимо, дійсно, людей, які б мали великий Божий плід в своєму житті. А, часто, бачимо, коли  віруючі   люди живуть за стандартами  цього  світу, маючи цілі, які актуальні для мирських людей, прагнуть багатства так, як би це було основа їхнього життя… Сьогодні постає важливе питання: "чому ми такі малопродуктивні у Божій справі"? Відповідь можна знайти у нижчезазначеному слові Христа: А між терен посіяне, це той, хто слухає слово, але клопоти віку цього та омана багатства заглушують слово, і воно зостається без плоду. (Матвія 13:22) Варто розуміти, що перед нами є дві дуже серйозні загрози, щоб реалізувати Боже покликання: 1.                щоденні  справи, завантаженість та суєта віку цього настільки навантажили нас, що ми забули про служіння Боже, ми забули про достатню молитву, ми забули про покликання Боже. У нас немає часу, щоб думати про духовне – ми дуже зайняті на роботі, нас так баг

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ Господи, я знаю, що Ти єдиний мій Помічник у тій складній ситуації, яку я переживаю (розкажіть її і попросіть те вирішення, яке б Ви хотіли). Я віддаюсь в Твої руки і прошу, щоб Ти простив всі мої гріхи та позбавив мене від всякого прокляття. Я прошу, щоб Ти був від сьогодні і назавжди моїм Господом та Спасителем. Я знаю, що коли свої очі я зводжу на небеса, то звідти прийде мені допомога, я вірю, що мені допомога від Тебе, бо Ти вчинив небо й землю і для Тебе немає нічого неможливого! Ти не даси захитатись нозі моїй, не здрімає мій Сторож: оце не дрімає й не спить мій Сторож! Господь то мій Сторож, Господь моя тінь при правиці моїй; Удень сонце не вдарить мене, ані місяць вночі! Господь стерегтиме мене від усякого зла , стерегтиме Він душу мою; Господь стерегтиме мій вихід та вхід відтепер аж навіки! І за це я славлю Тебе, мій Бог і надзвичайно дякую,  в ім’я Ісуса Христа, Амінь. Сергій Гула

МОЛИТВА – ВІРУЮ, як основа християнського світогляду

МОЛИТВА – ВІРУЮ , як основа християнського світогляду Вірую в Єдиного Бога Отця , Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він для нас, людей , і ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком. І розп'ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, як було написано. І возніся на небо, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.  І в Духа Святого , Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на від