Перейти до основного вмісту

Планування – гріх, чи необхідне вміння кожного християнина.

До планування, тайм-менеджменту, завжди було неоднозначне ставлення у сфері християн.
Якщо ми говоримо про світських людей, то тут питань менше, практично всі позитивно відносяться до планування, але інше питання, що в цій діяльності мало-хто досягнув успіхів, максимально обмежуючись планом на день. Але є і професіонали, які мають окрім денного плану і тижневий, місячний, план на рік, виставленні цілі на три, п’ять, а то і на 10 років.
Щодо християн, то тут, як правило, про планування, тайм-менеджмент, говорять дуже мало і дуже часто в сфері негативу, зазначаючи, що твоє планування є марним та взагалі гріхом, оскільки Бог все знає і як Він захоче, так і буде! Підкріплюючи свої аргументи місцем писання із Святого письма:

А ну тепер ви, що говорите: Сьогодні чи взавтра ми підем у те чи те місто, і там рік проживемо, та будемо торгувати й заробляти, ви, що не відаєте, що трапиться взавтра, яке ваше життя? Бо це пара, що на хвильку з'являється, а потім зникає! Замість того, щоб вам говорити: Як схоче Господь та будемо живі, то зробимо це або те.
(Якова 4:12-15) 

Якщо проаналізувати це місце писання – чи справді воно проти планування? На перший погляд так, але якщо детально його проаналізувати, воно не тільки проти планування, але і підтримує його!
Суть цього уривку не проти планування, а проти самонадіяних людей, які щось спланували робити, але не розуміли, що над їхнім життям панує Господь. Ці люди мали розуміти, що вони можуть піти і щось зробити, якщо цього хоче Бог, тобто якщо на це буде воля Божа! І якщо на це буде воля Божа і вони будуть живі – вони можуть піти і зробити, що передбачали.
Суть планування в тому, що ти визначаєш для конкретної роботи конкретний час. Це те, що ми бачимо з наведеного – були деякі люди, які собі спланували зробити щось на наступний рік (час-робота). Але Бог їх засуджує за те, що вони не покладалися на Його думку в цьому питанні („Якщо схоче Господь...”), а вирішили все самі. Натомість Господь через Слово каже, що ви можете зробити, що передбачаєте, якщо захочу Я і ви будете живі. Тобто Бог точно не проти нашої діяльності у визначений час, чому?
Тому що Бог є Богом порядку:

Бо Бог не є Богом безладу, але миру.
 (1 до Коринтян 14:33)

І це очевидно. Оскільки, якщо б не було б планування – все було б у безладі.
Скажіть, як віруючим можна прийти в церкву, якщо вони не спланували собі, що в на наступну неділю о 10.00 – ми всі зустрічаємося для ранкового служіння? Як молитовні групі зустрітися, якщо не спланують бути в приміщенні храму о 19.00 в понеділок. Як вивчати Біблію тим, хто її мало знає, якщо вчитель не передбачить, що вивчення Біблії буде 0 18.00 у середу. Як служителю місії Гедеон за рік роздати Євангелія по всій території Київської області, якщо не спланує скільки районів, міс та сіл є в області і скільки йому потрібно часу, щоб покрити цю величезну територію?
А як дітям піти у школу, якщо не буде щоденника без планування уроків? Як лікарю зробити операцію, без визначення кращого часу для медичного втручання? Як громадському активісту зробити необхідну антикорупційну акцію до міжнародного антикорупційного дня, якщо не спланує час та необхідну працю. Будинок не можливо збудувати без тайм-менеджменту, а саме, що і коли потрібно робити! Як державному службовцю скласти бюджет на 2016 році і передбачити процедуру його ухвалення, якщо не буде користуватися тайм-менеджментом?

Бо правду каже Біблія:

Для всього свій час, і година своя кожній справі під небом…
(Екклезіяст 3:1)

Саме Бог передбачає, що для кожної справи є свій час і не просто свій час, а година своя! Ось це і є суть Біблійного тайм-менеджменту, що сам Бог зазначає, що варто для кожної справи і години передбачити конкретний час!
Більше того планування також передбачає виставлення цілей в своєму житті.
Одним із людей, які досягнули значних висот у Божому служінні був апостол Павло. Який надзвичайно багато зробив для реалізації свого покликання. І ось одні його із слів, які багато в чому пояснюють результативність його життя.

Я женусь до мети за нагородою високого поклику Божого в Христі Ісусі.
(До филип'ян 3:14)

Павло не просто так жив, як попало і як вийде – ні, він був чітко сфокусований на своїй цілі, на своїй меті, яку Бог йому доручив реалізовувати.
А якщо згадати Бенджаміна Франкліна, який один з найбільших особистостей не тільки свого часу він був і винахідником, і дипломатом, і політиком, і журналістом, і громадським діячем, і письменником, знав дуже добре чотири мови, він єдиний, чий підпис стоїть під Декларацією Незалежності США, Конституцією США та Версальським мирним договором та  Декларацією прав людини. Нація його не забула – з 1928 року портрет цього діяча незмінно прикрашає 100 купюру, найбільш популярну купюру всього світу! Як цій людині вдалося так багато досягнути? Безперечно завдяки Божій милості та великій праці, але окрім того, для того, щоб багато встигати і зробити Франклін розробив свою систему планування часу.
І від нас Бог очікує розумного використання часу, щоб ми багато послужили для Нього! Це саме наше завдання мудро використовуючи час, який Бог дав нам:

Отож, уважайте, щоб поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі, використовуючи (цінуючи) час, дні бо лукаві! Через це не будьте нерозумні, але розумійте, що є воля Господня.
(До Ефесян 5:15-17)


Тайм-менеджмент у своїй суті непоганий і нехороший. ЦЕ ЛИШЕ ІНСТРУМЕНТ. Конкретного забарвлення цьому інструменту дають люди. Якщо планують лихе і планують без Бога – то це негативний тайм-менеджмент. Якщо планують з Богом у молитві і добрі справи – то це прекрасний тайм-менеджмент.
Врешті-решт, нам потрібно зрозуміти, що кожен із нас займається тайм-менеджментом від примітивних форм (думаючи, коли йому зранку встати ф подібне до того) до більш ефективніших форм – записуючи на листку в органайзері свій порядок денний, план на тиждень, на місяць, рік, маючи цілі, які він хоче досягнути.

Але чому віруючі тай невіруючі не планують?

1.   Через відсутність знань
2.   через незрілість
3.   через різноманітність забобонів
4.   через відсутність бажання творити багато діл божих
5.   бо так легше
6.   через безвідповідальність
7.   через відсутність достатньої молитви

Але як зробити так, для віруючої людини, щоб планування не було гріхом і не було фактом самонавіяності та гордині? Щоб цього не допустити при плануванні необхідно користуватися Біблійними принципами планування:

Біблійні принципи планування:

1.   При планування свого дня, чи місяця, чи року – ми повинні молитися, щоб прагнути пізнати волю Божу! 

І не стосуйтесь до віку цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість. (До Римлян 12:2)

2.   Записуйте, що Бог Вам відкрив і перетворюйте це в письмовий план!
А Господь відповів та й сказав: Напиши це видіння і поясни на таблицях, щоб читач його легко читав. (Авакум 2:2)

3.   Ставте Божі цілі (мету) і досягайте їх, звичайно попередньо записавши їх.
Я женусь до мети за нагородою високого поклику Божого в Христі Ісусі. (До филип'ян 3:14)

4.   Давати собі звіт за виконання Божих справ і не тільки собі, але й іншим.
Тому кожен із нас сам за себе дасть відповідь (отчет – рус.) Богові.
До Римлян 14:12

5.   Дякувати Богу за досягнення хороших результатів та пам’ятати, що саме від Нього наш успіх! І приклад життя Даниїла є прекрасним зразком для нашого життя:
Тобі, Боже батьків моїх, я дякую та славлю Тебе, що Ти дав мені мудрість та силу, а тепер відкрив мені, що я від Тебе просив...
(Даниїл 2:23)


Друзі, очевидно, що наше найголовніше завдання – максимально прославити Бога нашим життям, нашими результатами праці для нього і планування – це один із найнеобхідніших інструментів для виконання цього головного завдання!

З любов’ю,

Сергій Гула

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ Як мало сьогодні ми бачимо, дійсно, людей, які б мали великий Божий плід в своєму житті. А, часто, бачимо, коли  віруючі   люди живуть за стандартами  цього  світу, маючи цілі, які актуальні для мирських людей, прагнуть багатства так, як би це було основа їхнього життя… Сьогодні постає важливе питання: "чому ми такі малопродуктивні у Божій справі"? Відповідь можна знайти у нижчезазначеному слові Христа: А між терен посіяне, це той, хто слухає слово, але клопоти віку цього та омана багатства заглушують слово, і воно зостається без плоду. (Матвія 13:22) Варто розуміти, що перед нами є дві дуже серйозні загрози, щоб реалізувати Боже покликання: 1.                щоденні  справи, завантаженість та суєта віку цього настільки навантажили нас, що ми забули про служіння Боже, ми забули про достатню молитву, ми забули про покликання Боже. У нас немає часу, щоб думати про духовне – ми дуже зайняті на роботі, нас так баг

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ Господи, я знаю, що Ти єдиний мій Помічник у тій складній ситуації, яку я переживаю (розкажіть її і попросіть те вирішення, яке б Ви хотіли). Я віддаюсь в Твої руки і прошу, щоб Ти простив всі мої гріхи та позбавив мене від всякого прокляття. Я прошу, щоб Ти був від сьогодні і назавжди моїм Господом та Спасителем. Я знаю, що коли свої очі я зводжу на небеса, то звідти прийде мені допомога, я вірю, що мені допомога від Тебе, бо Ти вчинив небо й землю і для Тебе немає нічого неможливого! Ти не даси захитатись нозі моїй, не здрімає мій Сторож: оце не дрімає й не спить мій Сторож! Господь то мій Сторож, Господь моя тінь при правиці моїй; Удень сонце не вдарить мене, ані місяць вночі! Господь стерегтиме мене від усякого зла , стерегтиме Він душу мою; Господь стерегтиме мій вихід та вхід відтепер аж навіки! І за це я славлю Тебе, мій Бог і надзвичайно дякую,  в ім’я Ісуса Христа, Амінь. Сергій Гула

МОЛИТВА – ВІРУЮ, як основа християнського світогляду

МОЛИТВА – ВІРУЮ , як основа християнського світогляду Вірую в Єдиного Бога Отця , Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він для нас, людей , і ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком. І розп'ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, як було написано. І возніся на небо, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.  І в Духа Святого , Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на від