Перейти до основного вмісту

КРАХ СОЛОМОНА ТА УРОКИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ПОКОЛІНЬ

КРАХ СОЛОМОНА ТА УРОКИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ПОКОЛІНЬ

Ми, як правило, звикли захоплюватись Соломоном, його мудрістю, славою та багатством. Але, насправді, життя Соломона виявилось також і достатньо трагічним, особливо для майбутніх поколінь. 
Соломон здійснив в житті такі жахливі помилки, які дуже дорого коштували як йому, так і всьому Ізраїльському народу… і як жаль, що пройшло так багато століть, а і ми продовжуємо повторювати помилки Соломона, підтверджуючи старе, як світ твердження: «найбільший урок історії в тому, що ніхто не вчиться з помилок історії».
Все починалось дуже добре для Соломона, особливо коли він став царем Ізраїлю, хоча міг і не стати, Адонія, брат його, сам себе проголосив царем Ізраїлю, та Боже благовоління було на Соломоні – і він став царем.
На початку царювання, царство Соломона дуже укріпилося – він переміг всіх своїх ворогів, розширив кордони свого царства, встановив мир зі всіма навколишніми країнами, особливо з Єгиптом, Соломон побудував величний храм для Бога, а сама країна стала процвітаюча… чому це відбувалося? Думаю, головна причина описана у третій главі книги 1 Царів у третьому вірші:

І полюбив Соломон Господа, щоб ходити постановами свого батька Давида, тільки й він приносив жертви та кадив на пагірках.

1 – Соломон дуже сильно полюбив Господа;
2 – Він ходив постановами свого батька, Давида: 

І будеш ти стерегти накази Господа, Бога свого, щоб ходити Його дорогами, щоб стерегти постанови Його, заповіді Його, та устави Його й свідчення Його, як писано в Мойсеєвім Законі, щоб тобі щастило в усьому, що будеш робити, і скрізь, куди звернешся, щоб виповнив Господь слово Своє, яке говорив мені, кажучи: Якщо сини твої будуть стерегти дороги свої, щоб ходити перед лицем Моїм у правді всім своїм серцем та всією душею своєю, то, сказав: Не буде переводу нікому від тебе на троні Ізраїлевім! (1 Царів 2:3)

Прийшов спокій, прийшло неймовірне багатство, прийшла слава, прийшов комфорт – і здається, що ще більше потрібно, щоб ще сильніше любити Бога та ще відданіше служити йому???
Та ні, після великих благословінь Божих прийшла велика зрада, прийшов блуд, прийшло охолодження любові до Бога та ревності по Ньому і його роботі. (Як це схоже на нас!!!)А все тому, що:
І сталося на час Соломонової старости, жінки його прихилили його серце до інших богів (які сьогодні боги для нас є, яким ми більше любимо, аніж Бога, більше виділяємо часу, аніж Богу…); і серце його не було все з Господом, Богом, як серце його батька Давида. І пішов Соломон за Астартою, богинею сидонською, та за Мілкомом, гидотою аммонітською.
І робив Соломон зле в очах Господніх, і не йшов певно за Господом, як його батько Давид.
(1Цар.11:4-6)
Серце Соломона перестало бути відданим Богу на всі 100%, Соломон почав грішити, служитиза іншими богами, любити жінок та розкішне життя більше, аніж Бога…
Тобто, Соломон не дотримав дві прості умови благословення: любити Господа всім серцем та ходити Його постановами через що прийшло велика розплата:

-     Розкол царства та захоплення його ворогами;
-     Війни з іншими народами;
-     Відступництво народу від Бога;
-     Особистий супротивник для Соломона.

Через непослушання, безвідповідальність та комфортність одного – прийшло горе для багатьох - для всього народу!

Як правило, більшість людей, які приходять до Бога, приходять тому що їх заставили важкі життєві обставини: горе, бідність, хвороба, розпач, відсутність сенсу життя… Бог починає помагати нам і благословляти нас. І спочатку ми дуже сильно прикіпаємо до Господа, ми Його дуже любимо, ревно служимо, багато жертвуємо часом, грошима, постами, молитвами…
Але проходить трохи часу, приходить достаток, вирішилась проблема, з якою ми прийшли до Бога, приходить забезпечення, приходить комфорт, і – парадокс, замість того, що ще більше любити Бога і служити Йому – ми заспокоюємося, ми вже не так ревно шукаємо Бога, нам вже важко годину часу приділити для молитви, нам вже не обов’язково так жертвувати, як ми раніше жертвували, ми вже забули про пости, нічні молитви, про ревність виконання Божої справи – ми продовжуємо наступати на "граблі Соломона".
А що думає Бог? Чи не боляче Йому від нашого зрадництва – Він все для нас зробив, благословив, явив велику милість, а ми обернулись до нього спиною, задовіляняючись власним комфортом, а часто і потаємним гріхом. 

В нас є вибір в житті – чи залишиться таким вірним Богу, як Давид, через що, навіть у відступництві Соломона, він благословлявся цим послушанням, чи через достаток і комфорт, перестати пристрасно любити Бога, шукати Його, ревно служити Йому або відійти від Бога, догоджаючи власні плоті, через що неодмінно прийде горе!!!
 Те,  чи будемо ми, наша сім`я, а може і країна, благословенні чи ні, залежить від того, як ми з роками ходимо з Богом!!! Випробування славою, багатством, комфортом, часом - одні з найголовніших у нашому житті - давайте їх пройдемо достойно, щоб у кожному часі прославлялося ім'я Господнє. 

Дійсно, час несе в собі небезпеку, небезпеку охолодження любові до Бога, ревності по Його пізнанню і служінні Йому. Небезпеку комфорту та того, щоб ми почали любити щось чи когось більше, аніж Бога!!! Але ми повинні бути розумними, навчитися на помилках інших, і розуміти, що кожен наступний рік ходіння з Богом – це наша перемога, особливо, коли ми свідомо даємо собі звіт, як ми шукаємо Бога, скільки часу цьому виділяємо (а з роками – цей час має збільшуватись, а не зменшуватись!!!), як ми любимо Бога, чи наша любов не охолола, що ми робимо, щоб сколихувати нашу любов, як ми служимо Богу і людям, чи не стало нам байдуже, а коли ми останній раз по-справжньому жертвували для Бога і людей??? Чи вже робота та нажива до багатства затьмарило наш розум, що ми не маємо часу для Бога, чи вже комп’ютер та телевізор стали нашими богами, чи щось інше, чому ми виділяємо набагато більше часу, аніж Богу…
 Ми повинні постійно перевіряти свій стан, розуміючи, що чим більше ми часу з Богом, чим більше ми благословенні - тим більше є небезпека віддалятися від Бога, тому потрібно робити конкретні зусилля, щоб навпаки ще сильніше любити Господа та глибше пізнавати Його.  



sg

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ Як мало сьогодні ми бачимо, дійсно, людей, які б мали великий Божий плід в своєму житті. А, часто, бачимо, коли  віруючі   люди живуть за стандартами  цього  світу, маючи цілі, які актуальні для мирських людей, прагнуть багатства так, як би це було основа їхнього життя… Сьогодні постає важливе питання: "чому ми такі малопродуктивні у Божій справі"? Відповідь можна знайти у нижчезазначеному слові Христа: А між терен посіяне, це той, хто слухає слово, але клопоти віку цього та омана багатства заглушують слово, і воно зостається без плоду. (Матвія 13:22) Варто розуміти, що перед нами є дві дуже серйозні загрози, щоб реалізувати Боже покликання: 1.                щоденні  справи, завантаженість та суєта віку цього настільки навантажили нас, що ми забули про служіння Боже, ми забули про достатню молитву, ми забули про покликання Боже. У нас немає часу, щоб думати про духовне – ми дуже зайняті на роботі, нас так баг

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ Господи, я знаю, що Ти єдиний мій Помічник у тій складній ситуації, яку я переживаю (розкажіть її і попросіть те вирішення, яке б Ви хотіли). Я віддаюсь в Твої руки і прошу, щоб Ти простив всі мої гріхи та позбавив мене від всякого прокляття. Я прошу, щоб Ти був від сьогодні і назавжди моїм Господом та Спасителем. Я знаю, що коли свої очі я зводжу на небеса, то звідти прийде мені допомога, я вірю, що мені допомога від Тебе, бо Ти вчинив небо й землю і для Тебе немає нічого неможливого! Ти не даси захитатись нозі моїй, не здрімає мій Сторож: оце не дрімає й не спить мій Сторож! Господь то мій Сторож, Господь моя тінь при правиці моїй; Удень сонце не вдарить мене, ані місяць вночі! Господь стерегтиме мене від усякого зла , стерегтиме Він душу мою; Господь стерегтиме мій вихід та вхід відтепер аж навіки! І за це я славлю Тебе, мій Бог і надзвичайно дякую,  в ім’я Ісуса Христа, Амінь. Сергій Гула

МОЛИТВА – ВІРУЮ, як основа християнського світогляду

МОЛИТВА – ВІРУЮ , як основа християнського світогляду Вірую в Єдиного Бога Отця , Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він для нас, людей , і ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком. І розп'ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, як було написано. І возніся на небо, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.  І в Духа Святого , Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на від