Перейти до основного вмісту

10 КРОКІВ ДО ЕФЕКТИВНОЇ МОЛИТВИ

10 КРОКІВ ДО ЕФЕКТИВНОЇ МОЛИТВИ

Часто ми чуємо, що потрібно молитися, без молитви неможливе успішне і плодотворне життя. Нам рекомендують багато молитися. Але коли ми починаємо молитися, то часто усвідомлюємо – що не вміємо молитися, або що не можемо провести години, дві години в молитві, бо просто не знаємо, що робити в  цей час.
І, дійсно, чи не найголовнішою проблемою нашого духовного життя є відсутність стабільної молитви та ефективної, молитви, молитви яка б приносила радість та плоди.
Чому сьогодні люди так мало моляться? Можливо молитва перестала бути найкращим способом побудови тісних відносин з Богом. Можливо вона стала непотрібною через високий розвиток людства? Переконаний, що ні. Проблема не в молитві! Проблема в нашому відношенні до молитви та  сил, які ми докладаємо у розбудові тісних відносин з Богом.
Є певні правила, які дають успіх ті чи іншій справі. Так само є підстави для ефективної молитви.

Отже, 10 необхідних кроків для ефективної молитви:

1 – Велике бажання мати стабільну молитву.

Без великого бажання мало чого можна досягти в нашому житті. Сильне бажання – це як бензин для автомобіля. Бажання заставляє нас іти на жертви та досягати поставленої цілі.

2 – Чітке усвідомлення призначення та потребу молитви.

Молитва – чи найефективніший інструмент не тільки спілкування з Богом, але і побудови тісних відносин з Ним – що є основою нашого життя. Бог є джерелом нашого життя. Він є нашою силою, нашим розумом, нашим здоров’ям, нашим щастям, нашим диханням. Без Бога життя є трагічним, нещасним, позбавленим істинного сенсу.
Врешті-решт – нам потрібно знати призначення нашого життя, вирішувати з Богом конкретні проблеми, радитися з Ним по важливим питанням…

3 – Необхідно виділяти стабільний час для молитви.

Дуже важливо планувати свій день та своє життя. І це необхідно робити у письмовому вигляді – у своєму щоденнику. Пріоритетне місце в нашому плані якраз має бути молитва. Як правило, справа буде виконана в той час, який Ви запланували для неї. Для стабільної і тривалої молитви необхідний стабільний, захищений та тривалий час.

4 – Найкращий час для молитви є ранковий час.

Це ми прекрасно бачимо з молитовного життя Ісуса. Ще коли всі спали – Він вставав рано в ранці та ішов молитися. До речі, чи не дивним фактом є те, що Ісус будучи Сином Божим, відчував гостру потребу в молитві, яка Його штовхала на ранкові та нічні молитви. Відповідно - скільки більше нам потрібно молитися?
Ранок – це час, коли нам ніхто не буде заважати. Коли ми відпочили та маємо ясний розум. Рекомендований ранковий час – це з 5.00 до 7.00. А для того, щоб рано вставати – необхідно і рано лягати. Думаю, можна себе привчити за 21 день лягати о 22.00 та вставати о 5.00. Все залежить від нашого бажання та усвідомлення великої нужди у молитві…

5 – Забезпечення тривалості молитви.

Щоб стати професійним у конкретній справі – нам потрібен конкретний стабільний та тривалий час. Наприклад професійний музикант чи спортсмен для успіху своєї справи виділяє щоденно від 3 до 5 годин, щоб постійно тренуватися. Як можна мати сильні відносини з Богом, розпізнавати та сприймати Його голос проводячи по 15 хвилин в день в молитві – це несерйозний підхід до справи!
Однією з важливих підстав у молитві є її тривалість. Нам потрібно час для заспокоєння, для «переключення» з плотського, душевного сприйняття на духовне. Нам потрібен час, щоб славити Господа, дякувати Йому, щоб «виливати» своє серце перед Богом, щоб радитися з Ним, щоб мовчати, очікувати та слухати голос Духа Святого, щоб роздумувати та записувати…

6 – Необхідна наявність структури молитви.

Ми повинні чітко знати, що ми будемо робити під час молитви. А то, дійсно, виходить, що встали на молитву, 5 хвилин попросили благословення на день та вирішення нужд і все, дальше немає що робити. Молитва – це не тільки прохання. Найперше це прославлення Бога, захоплення Ним… Потім це вдячність Йому за все, що Він зробив і робить. Потім це конкретне питання або нужда, яку ми приносимо перед Богом. Ми радимося з Господом та очікуємо відповіді в час тиші і спокою. Також це роздуми над Словом із Біблії та молитва за всі наші нужди. Структура може бути різною, але головна засторога – щоб вона не перетворилася в закон і релігію.

7 – Очікування ведення Духа Святого.

Варто розуміти, що найкраща молитва та, яка пройде під впливом Духа Святого, який живе в Нас і найкраще знає як і про що молитися. Тому в молитві варто очікувати відчутної присутності Божої, шукати її та слідувати за нею. Цей стан є наслідком стабільної і тривалої молитви, яка також приносить чіткіше розуміння голосу Бога та свого призначення в житті.

8 – Чітка нужда або тема молитви.

Є дуже важливим питання – що сьогодні Вас мотивує проводити час з Богом, яке конкретне питання, чи яка конкретна нужда? До прикладу: розуміння свого покликання, чи призначення організації, або наявність проблеми і Ви не знаєте, як її вирішити. Або час, коли Ви тільки хочете бути з Богом та пізнавати тільки Його одного! Подумайте заздалегідь, про що Ви будете молитися зранку.

 9 – Концентрація.

Відсутність зфокусованості на молитві є чи не найголовнішою проблемою ефективної молитви. Під час молитви ми можемо думати про будь-що та не про Бога. Ми не навчилися довго концентруватися на Бозі або на нашому конкретному питанні у молитві. Цьому, дійсно, потрібно вчитися, вчитися не відволікатися і заставляти свій розум бути сфокусованим у весь час на молитві. Це запорука увійти у присутність Божу та почати розуміти, що Бог хоче в даний час. Це запорука отримати не тільки відповідь на молитву, але відчути та отримати небачену благодать, а часто і блаженство від спілкування з Господом!  

10       - Повністю віддаватися молитві і бути щирим.  

У молитві викладаєтеся повністю. Не дозволяйте собі спати чи дрімати. Бути в’ялим та нерішучим. Докладайте повністю своє серце до прославлення Бога та захоплення Ним. Щиро розкаюйтеся у гріхах та говоріть про свої проблеми. Виливайте своє серце. Очікуйте Бога!!! Пам'ятаючи  що зі щирим, Він поступає по щирості Його. І хто шукає – той завжди знаходить.

Тільки від нас залежить, які у нас будуть відносини із нашим Творцем, Він для цього вже все зробив!
Звичайно, ми можемо назвати 100 і 1 причину, чому у нас немає ефективної молитви. Але той, хто щиро хоче – той знаходить можливості, а хто не хоче – шукає виправдання та причини…. Вибір завжди за нами!

Господь дивиться з неба на людських синів, щоб побачити, чи є там розумний, що Бога шукає…
(14 Псалом 2 вірш).




Коментарі

  1. Духів під час молитви не очікуйте, бо звідки ви знаєте що то за дух прийшов до вас під час молитви? Благим може і демон прикидатись, аби ввести людину в оману та духовну спокусу (духовную прелесть) і цим - ввести в гріх гордості. Віковий духовний досвід християн традиційних конфесій застерігає від цього.

    ВідповістиВидалити
  2. Духів точно не потрібно очікувати, о от Духа Святого так!!!

    А як вижене всі свої вівці, він іде перед ними, і вівці слідом за ним ідуть, бо знають голос його.
    (Від Івана 10:4)

    ВідповістиВидалити
  3. тут написано вичерпно про молитву:

    http://www.pravmir.ru/o-molitve-2/

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ Як мало сьогодні ми бачимо, дійсно, людей, які б мали великий Божий плід в своєму житті. А, часто, бачимо, коли  віруючі   люди живуть за стандартами  цього  світу, маючи цілі, які актуальні для мирських людей, прагнуть багатства так, як би це було основа їхнього життя… Сьогодні постає важливе питання: "чому ми такі малопродуктивні у Божій справі"? Відповідь можна знайти у нижчезазначеному слові Христа: А між терен посіяне, це той, хто слухає слово, але клопоти віку цього та омана багатства заглушують слово, і воно зостається без плоду. (Матвія 13:22) Варто розуміти, що перед нами є дві дуже серйозні загрози, щоб реалізувати Боже покликання: 1.                щоденні  справи, завантаженість та суєта віку цього настільки навантажили нас, що ми забули про служіння Боже, ми забули про достатню молитву, ми забули про покликання Боже. У нас немає часу, щоб думати про духовне – ми дуже зайняті на роботі, нас так баг

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ Господи, я знаю, що Ти єдиний мій Помічник у тій складній ситуації, яку я переживаю (розкажіть її і попросіть те вирішення, яке б Ви хотіли). Я віддаюсь в Твої руки і прошу, щоб Ти простив всі мої гріхи та позбавив мене від всякого прокляття. Я прошу, щоб Ти був від сьогодні і назавжди моїм Господом та Спасителем. Я знаю, що коли свої очі я зводжу на небеса, то звідти прийде мені допомога, я вірю, що мені допомога від Тебе, бо Ти вчинив небо й землю і для Тебе немає нічого неможливого! Ти не даси захитатись нозі моїй, не здрімає мій Сторож: оце не дрімає й не спить мій Сторож! Господь то мій Сторож, Господь моя тінь при правиці моїй; Удень сонце не вдарить мене, ані місяць вночі! Господь стерегтиме мене від усякого зла , стерегтиме Він душу мою; Господь стерегтиме мій вихід та вхід відтепер аж навіки! І за це я славлю Тебе, мій Бог і надзвичайно дякую,  в ім’я Ісуса Христа, Амінь. Сергій Гула

МОЛИТВА – ВІРУЮ, як основа християнського світогляду

МОЛИТВА – ВІРУЮ , як основа християнського світогляду Вірую в Єдиного Бога Отця , Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він для нас, людей , і ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком. І розп'ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, як було написано. І возніся на небо, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.  І в Духа Святого , Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на від