Перейти до основного вмісту

Як часто ми говоримо – я не можу, це для мене є неможливим… Що таке благодать від Бога?

Як часто ми говоримо – я не можу, це для мене є неможливим…
Що таке благодать від Бога?
(коли досвід, як золото…)

Цікава особливість є в Християнстві, а саме така «річ» як благодать… що ж таке є благодать, для чого вона, ким і кому вона дається, і що найголовніше – для чого?
Поняття благодаті є неоднозначним, тобто це багатозначне розуміння. І найперше розуміння, яке зустрічається – це незаслужена милість від Бога для людини, щоб людина через власні беззаконня не ішла в ад, а щоб отримавши милість Божу по благодаті (не заслужено) людина жила по Божій волі у радості, святості в Божих благословіннях.
І що найголовніше, кожна людина, яка приходить до Господа повинна мати благодать від Господа і ходити в ній, в цій благодаті – це ми бачимо із книги Діяння святих Апостолів 13 глава 43 вірш:
А коли розійшлась синагога, то багато з юдеїв та й із нововірців побожних пішли за Павлом та Варнавою, а вони промовляли до них і намовляли їх перебувати в благодаті Божій. З цього бачимо, що нововірці, тобто ті, хто повірили в Ісуса Христа, мали обов’язково в подальшому своєму житті ходити в Божій благодаті, про це просили апостоли!  
Наступне розуміння Божої благодаті – це сила робити те, що ти не міг, це сила жити свято в подальшому житті. І я думаю – це одне із ключових розумінь та призначень благодаті від Господа.
Коли ми покаялись і прийшли до Господа, Господь робить щось особливе в нашому житті, чого ми не бачимо, Господь хоче захистити нас, Він озброює нас, щоб нам вже бути іншими людьми, людьми святими, людьми Божими, людьми, які будуть мати владу над гріхом, над демонами, всякими нечистими духами, людьми, які мають силу жити новим життям.  Ми через Ісуса Христа отримуємо доступ до Божої благодаті  - Через Якого ми вірою одержали доступ до тієї благодаті, що в ній стоїмо, і хвалимось надією слави Божої. (Рим.5:2)
І апостоли жили в цій благодаті - 2Коринтян 1:12 – Бо це нам хвала, свідчення нашого сумління, що в святості й чистості Божій, не в тілесній мудрості, але в Божій благодаті жили ми на світі.
І наше завдання, наша потреба також жити в благодаті Божій, коли ми прийшли до Господа, без благодаті не можливо жити чистим та святим життям, без Божої благодаті не можливо реалізувати Боже покликання на своє життя.
Але є ще одна цікава обставина про яку пише апостол Павло в посланні до Євреїв 12:15 – дивіться, щоб хто із вас не зостався (не відпав) без Божої благодаті… виявляється можна зостатися без Божої благодаті, можна відпасти від Його благодаті, і звичайно це приходить через легковажне, гріховне життя віруючої людини, коли ми добровільно та легковажно грішимо, тоді вже нема жертви крові Христа, через яку ми і отримуємо цю благодать.
А життя віруючої людини без благодаті – це велика і суцільна поразка, диявол буде знущатися так як захоче, сили побороти гріха не буде, і звичайно ні про яке покликання та Божу роботи вже не іде мова!!!

Це наша відповідальність – слідкувати за собою, чи ми ходимо в благодаті, чи вже давно відпали від неї, а якщо відпали, то треба серйозно каятись та благати Господа, щоб Він повернув нас до своєї благодаті, і головне приймати рішення більше самочинно, добровільне не грішити!!!
 

Є зрозумілим, що дар благодаті – це особливий подарунок Господа кожному віруючому, щоб той жив в праведності, чистоті, святості, щоб ми могли реалізувати Боже покликання в нашому житті. Іншими словами благодать – це сила Божа, яка дається нам для перемоги над цим світом, над гріхом, і робити ті речі, які б ми ніколи не зробили власною силою чи власними можливостями.

Але в благодаті можна не просто ходити, а ще й змінюватися, отримувати необхідну силу:
Отож, сину мій, зміцняйся в благодаті, що в Христі Ісусі вона!
(2Тим.2:1)
Благодать Божа є для нас в рясноті, Бог – є щедрим Богом – але чи ми приступимо до Цього джерела благодаті – знову ж таки – відповідальність наша, як віруючих людей!!!
Бо коли за переступ одного смерть панувала через одного, то тим більше ті, хто приймає рясноту благодаті й дар праведности, запанують у житті через одного Ісуса Христа.
(Рим.5:17)

Ще одна дуже цікава деталь про благодать, виражена в 2 Коринтянам 6:1 - А ми, як співробітники, благаємо, щоб ви Божої благодаті не брали надармо… Виявляється можна брати Божу благодать, і не просто брати, а на щось конкретне, на конкретну справу, головне, щоб не надаремно!!!
Як часто в житті ми хочемо щось важливе зробити, наприклад, якщо з духовної точки зору – поститись 3, 5 днів, ставати кожного ранку о 4.00 і проводити час з Господом 3 години,  або не в духовній сфері – вивчити англійську, провести робочий день з максимальною продуктивністю, і так тиждень, місяць рік, а не тинятися і безплідно проводити час, здати екземи на відмінно, яки дуже важкий, і не реально його вивчити… і коли ми це стараємось робити – ми через деякий час усвідомлюємо – що ця річ є важкою для нас, і ми кажемо – це я не можу зробити, це є неможливим для мене.  І ось, це є саме та ситуація, коли нам потрібна благодать від Господа на конкретну справу чи служіння.
Наприклад, мені як юристу дуже потрібна Божа благодать, наприклад для того, щоб підготовитись до судового процесу, підготувати всі необхідні процесуальні документи, і що найголовніше дуже якісно, від цього буде залежати чи я виграю, чи програю справу. Але ще більше мені потрібна Божа благодать, щоб виступити в суді, не просто тупо прочитати позовну заяву, яку ніхто слухати не буде, а виступити без допомоги папірця – викласти юридичний документ на 15-20 сторінок, тому що лише так тебе будуть слухати, і ти зможеш переконати суддю в своїй правоті. А я вам хочу сказати, щоб викласти, по суті на пам’ять, об’ємний юридично складний документ під вдохновінням – ой як потрібна Божа благодать – тобто це конкретна ситуація, під яку ти конкретно просиш і береш Божу благодать, і суд проходить просто чудово, і ти виграєш справу –  І ТИМ САМИМ ПРОСЛАВЛЯЄШ БОГА, ОСЬ ДЛЯ ЧОГО НАМ ДРУЗІ ПОТРІБНА БОЖА БЛАГОДАТЬ!!!.
В нашому житті, подумаймо, для чого вам сьогодні потрібна Божа благодать, що ви кажете, що для вас є неможливим (наприклад, (ситуація – для того, щоб рано вставати на молитву) як часто я чув від людей те, що вони казали, що я рано (наприклад о 21.30 – і так постійно) лягти спати не можу – я не засну, я не уявляю як це, це нереально!!! я був таким же, але тепер для мене лягати о 21.00 – саме задоволення, бо я знаю, що о 4.00 я буду зустрічатися з Тим, Кого найбільше в світі люблю…) – це час, щоб попросити в Господа Його благодаті, і Він дасть – головне як Апостол Павло пише – щоб не надаремно, тобто – ви попросили в Бога благодать на 5 дневний піст, але потім вирішили, чи побоялись, чи хтось вас переконав не поститись, і ви на 2 дні посту – відмовились поститись дальше – ось, що таке взяти благодать надаремно! Або попросили в Господа, щоб була благодать Божа, коли ви працюєте – щоб робочий день був максимально продуктивний, і замість того, щоб посадити себе і працювати, ви по звичці займаєтесь марними справами (інтернет, спілкування, соціальні мережі, ігри…) – взяли благодать надаремно!  Або поросили в Бога благодать вчити англійську, але конкретного часу, і кількості часу для вивчення англійської не визначили, не прийняли рішення, щоб вчити її щодня – взяли благодать надаремно.
Звичайно, знайдуться ті, хто скажуть – а мені не потрібна благодать, якщо я щось запланував – я буду це робити і без благодаті і досягну відповідного результату. Можливо і так. Але я пишу про те, щоб ви хотіли зробити, але не можете, складаються так обставини, що час проходить, а результату нема, ви хотіли б мати цей результат, але якось складаються так обставини – і плоду все рівно нема. Я вам точно скажу, наприклад, щоб стабільно вставати о 4, чи о 5.00 – точно потрібна Божа благодать, яким би ти дисциплінованим би не був – власний досвід, хоча мої ближні і друзі думають, що я дуже дисциплінована людина, але без благодаті – і дисципліна, і характер, і переконання дають збій, і часто – дуже часто )))!  
Благодать – це допомога Божа у тій справі, яка є для тебе важкою, але ти її хочеш зробити для добра, для Слави Господньої!

І ще одна дуже важлива річ, для молодої людини, ВІРУЮЧОЇ ЛЮДИНИ (15-35 років), щоб сьогодні жити праведним життям, особливо, що стосується сексуальних гріхів (тобто не дивитись порнографії, не займатись анонізмом, мастурбацією, не займатись сексом поза шлюбом…), (ох, як це актуально для мужчин!!!), без Божої благодаті – НЕ МОДЖИВО. ЯК ЖЕ ПОТРІБНА БОЖА БЛАГОДАТЬ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ БУТИ АБСОЛЮТНО ВІЛЬНИМ ВІД СЕКСУАЛЬНИХ ГРІХІВ (я багато спілкувався з молодими хлопцями, дівчатами, які казали, що це неможливо, ніби плоть то бере своє!!! – це без благодаті). З власного досвіду пишу, а мені вже пішов 31 рік, ЦЕ РЕАЛЬНО жити без будь-якого гріховного сексуального задоволення, коли ти молодий – Я БЕРУ НА ЦЮ СПРАВУ БОЖУ БЛАГОДАТЬ – І БОГ ВІРНИЙ. (Хоча з власного досвіду знаю і іншу «сторону медалі», наскільки сексуальні гріхи мають велику силу, силу, яку своєю силою НЕ МОЖЛИВО ПОБОРОТИ!) ПРОСІТЬ У БОГА БЛАГОДАТЬ, ПРИЙМАЙТЕ РІШЕННЯ НЕ ГРІШИТИ, СТІЙТЕ В ЦІЙ БЛАГОДАТІ (легко впасти, коли не бути пильним, або бути легковажним) – І ВИ ДОСЯГНЕТЕ БАГАТОГО В БОЗІ І ЯВИТЕ ВЕЛИКУ СЛАВУ ГОСПОДНЮ.

А ДЛЯ ПІДСУМКУ, ДУЖЕ ГЛИБОКЕ МІСЦЕ ПИСАННЯ:
1 А ми, як співробітники, благаємо, щоб ви Божої благодаті не брали надармо.
2 Бо каже: Приємного часу почув Я тебе, і поміг Я тобі в день спасіння! Ось тепер час приємний, ось тепер день спасіння (спасіння від будь-якого гріха, від будь-якої залежності)!
3 Ні в чому ніякого спотикання не робимо, щоб служіння було бездоганне,
4 а в усьому себе виявляємо, як служителів Божих, у великім терпінні, у скорботах, у бідах, у тіснотах,
5 у вдарах, у в'язницях, у розрухах, у працях, у недосипаннях )), у постах (як давно ми постились, і чи регулярно ми постимось?),
6 у чистості, у розумі, у лагідності, у добрості, у Дусі Святім, у нелицемірній любові,
7 у слові істини, у силі Божій, зо зброєю правди в правиці й лівиці,
8 через славу й безчестя, через ганьбу й хвалу, як обманці, але ми правдиві;
9 як незнані, та познані, як умираючі, та ось ми живі; як карані, та не забиті;
10 як сумні, але завжди веселі; як убогі, але багатьох ми збагачуємо; як ті, що нічого не мають, але всім володіємо.
 (2Кор.6:1-11)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ Як мало сьогодні ми бачимо, дійсно, людей, які б мали великий Божий плід в своєму житті. А, часто, бачимо, коли  віруючі   люди живуть за стандартами  цього  світу, маючи цілі, які актуальні для мирських людей, прагнуть багатства так, як би це було основа їхнього життя… Сьогодні постає важливе питання: "чому ми такі малопродуктивні у Божій справі"? Відповідь можна знайти у нижчезазначеному слові Христа: А між терен посіяне, це той, хто слухає слово, але клопоти віку цього та омана багатства заглушують слово, і воно зостається без плоду. (Матвія 13:22) Варто розуміти, що перед нами є дві дуже серйозні загрози, щоб реалізувати Боже покликання: 1.                щоденні  справи, завантаженість та суєта віку цього настільки навантажили нас, що ми забули про служіння Боже, ми забули про достатню молитву, ми забули про покликання Боже. У нас немає часу, щоб думати про духовне – ми дуже зайняті на роботі, нас так баг

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ Господи, я знаю, що Ти єдиний мій Помічник у тій складній ситуації, яку я переживаю (розкажіть її і попросіть те вирішення, яке б Ви хотіли). Я віддаюсь в Твої руки і прошу, щоб Ти простив всі мої гріхи та позбавив мене від всякого прокляття. Я прошу, щоб Ти був від сьогодні і назавжди моїм Господом та Спасителем. Я знаю, що коли свої очі я зводжу на небеса, то звідти прийде мені допомога, я вірю, що мені допомога від Тебе, бо Ти вчинив небо й землю і для Тебе немає нічого неможливого! Ти не даси захитатись нозі моїй, не здрімає мій Сторож: оце не дрімає й не спить мій Сторож! Господь то мій Сторож, Господь моя тінь при правиці моїй; Удень сонце не вдарить мене, ані місяць вночі! Господь стерегтиме мене від усякого зла , стерегтиме Він душу мою; Господь стерегтиме мій вихід та вхід відтепер аж навіки! І за це я славлю Тебе, мій Бог і надзвичайно дякую,  в ім’я Ісуса Христа, Амінь. Сергій Гула

МОЛИТВА – ВІРУЮ, як основа християнського світогляду

МОЛИТВА – ВІРУЮ , як основа християнського світогляду Вірую в Єдиного Бога Отця , Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він для нас, людей , і ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком. І розп'ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, як було написано. І возніся на небо, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.  І в Духа Святого , Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на від