Перейти до основного вмісту

ШЛЮБ (СІМ`Я) – ВСЕ ЩЕ ЗАЛИШАЄТЬСЯ В УКРАЇНІ СОЮЗОМ ЧОЛОВІКА І ЖІНКИ (офіційне роз`яснення)

ШЛЮБ (СІМ`Я) – ВСЕ ЩЕ ЗАЛИШАЄТЬСЯ В УКРАЇНІ СОЮЗОМ ЧОЛОВІКА І ЖІНКИ
(офіційне роз`яснення)

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

РОЗ'ЯСНЕННЯ

(витяг)

від 16.12.2011 р.

Шлюб - першооснова сім'ї

Сім'я - головний інститут суспільства. У свою чергу інститут сім'ї включає безліч більш приватних інститутів, а саме: інститут шлюбу, інститут споріднення, інститут материнства і батьківства, інститут власності, інститут соціального захисту дитинства і опіки та інші.
Шлюб - інститут, який регулює відносини між чоловіком та жінкою. Саме шлюб в людському суспільстві вважається єдино прийнятною, соціально схваленою та закріпленою законом формою.
Регулювання сімейних відносин здійснюється Сімейним кодексом України з метою зміцнення сім'ї як соціального інституту і як союзу конкретних осіб, утвердження почуття обов'язку перед батьками, дітьми та іншими членами сім'ї, побудови сімейних відносин на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги, взаємодопомоги і підтримки, забезпечення кожної дитини сімейним вихованням, можливістю духовного та фізичного розвитку.
Шлюб - це сімейний союз. Слово "сімейний" засвідчує, що шлюб створює сім'ю, а не спрямований на її створення.
У шлюбі можуть бути лише жінка та чоловік, тобто особи різної статі. (стаття 21).

Необхідною ознакою шлюбу є його реєстрація державним органом реєстрації актів цивільного стану. Без такої реєстрації шлюбу як правової категорії немає. Так званий "цивільний шлюб" - це побутова категорія. Відсутність державної реєстрації не робить цей союз актом цивільного стану, тобто шлюбом у правовому розумінні цього слова. Жінка та чоловік у цьому союзі не мають статусу подружжя.
Тобто тільки шлюб, з лише йому притаманними ознаками, неодмінно залишиться основною правовою формою організації сімейного життя жінки і чоловіка й надалі виконуватиме важливі соціальні функції.
Статтею 27 Кодексу визначено, що державна реєстрація шлюбу встановлена для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чоловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а також в інтересах держави та суспільства. Державна реєстрація шлюбу засвідчується свідоцтвом про шлюб.
Відповідно до статті 36 Кодексу шлюб є підставою для виникнення прав та обов'язків подружжя.
Орган державної реєстрації актів цивільного стану зобов'язаний ознайомити наречених з їхніми правами та обов'язками як майбутніх подружжя і батьків та попередити про відповідальність за приховання перешкод до реєстрації шлюбу.
Підсумовуючи викладене слід зазначити, що для будь-якого періоду часу сім'я є основним фундаментальним інститутом суспільства, надає йому стабільність та сприяє розвитку суспільства та його прогресу.





Коментарі

  1. Корисна інформація. Певен, що українцям належить ставати святими і стосовно сім’ї, але за обставин Світових, то і на цьому — слава Богу!

    ВідповістиВидалити
  2. Дійсно, потрібно буде зараз багато чого зробити в Україні, щоб захистити сім`ю в Божому вимірі!!!

    ВідповістиВидалити
  3. "...сім'я є основним фундаментальним інститутом суспільства, надає йому стабільність та сприяє розвитку суспільства та його прогресу..." - гарні слова, однак які реалії?
    На жаль, сучасне суспільство не цінує інститут сім"ї.
    Кожного дня мене аж пересмикує, коли чую на каналі СТБ рекламу шоу "Вагітна у 16". Замість того, щоб проводити моральне виховання молоді, ці шоумени-комерсанти навпаки штовхають людей на спокусу. А є ж стаття у КК за розбещення неповнолітніх. І нікому до цього нема жодної справи...

    ВідповістиВидалити
  4. 100% - дійсно, на сьогодні телебачення є одним із головних руйнівником інституту сім'ї - дуже жаль...

    чого тільки варте так зване шоу "міняю жінку" - це позорище і ганьба для сучасного телебачення!!!

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую за статтю!
    Про коментую словами Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького: "Майбутність належить тим народам, у яких подружжя чисте і святе"!
    Тепер - коментар на коментар:
    Не думаю, що "Вагітна у 16" буде розбещувати молодь, швидше покаже альтернативу аборту. Адже необхідно нести відповідальність за свої вчинки самому. А зберегти життя дитини чи її вбити - не право вибору жінки, навіть коли вона ще дуже молода. Проблема нашого суспільства у тому, що нікого не хвилює хто з ким і які має стосунки. Якщо жінка вагітніє чи в шлюбі чи поза шлюбом і робить аборти,то все гаразд і ніхто її не засудить. А якщо завагітніла без шлюбу і зберегла дитину-ганьба, вона - розпусниця!!!
    Дивно...
    Чи ж не повинні християни підтримати таку, без перебільшення мужню жінку?
    А для профілактики поширення розпусти потрібно просто щиро розмовляти з підлітками і любити їх. Потрібно, щоб вони отримували правдиву інформацію з нормальних джерел, як от молодіжні жернали "Любите друг друга" чи "Сто талантів", а не типу "Cool".
    Найчастіше причиною раннього початку статевого життя та наявність його до шлюбу є:
    незадоволена потреба людини бути любленою і прийнятою; фальшива реклама "безпечного сексу" з презервативом, який насправді не захищає, а сприяє поширенню венеричних захворювань та появі неочікуваної вагітності і зростанню частоти абортів;
    відсутність власного сформованого погляду: "Я збережу себе для свого майбутнього чоловіка(дружини), бо він(вона) цього вартуватимуть";
    неприйняття цнотливості підлітка оточуючими друзями;
    нерозуміння відповідальності, яку за собою тягнуть дошлюбні стосунки.
    Розмовляймо з підлітками ПРО ЦЕ..., підтримуймо молодих людей, адже вони живуть у нелегкий час, любімо один одного, і наше суспільство ставатиме кращим:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Альтернатива абортам - не вагітніти у 16! Погодьтеся, якщо раніше не було реклам презервативів та інших засобів контрацепції, на телебачення не пропускали фільмів чи передач із еротичними чи навіть порносценами, які тепер є звичним явищем, то підлітки у 16 навіть не думали про секс.
      Такі шоу, як "Вагітна у 16", навпаки чинять зворотній ефект. Підлітки роблять висновок, що вагітність у 16 не є проблемою, а отже можна вести активне статеве життя.

      Видалити
    2. Дійсно, "Як корабель назвеш, так і він попливе", назва програми - жахлива (навіть, якщо зміст хороший), яка вбивається у півсвідомість людини, і тоді, звичайно вагітність для 15,16, 17 річних стає нормою, бо вже для цього постарався загальнонаціональний канал!!!

      Скажіть, коли вже в Україні будуть нести відповідальність журналісти за свою руйнівну роботу у межах цілої країни???

      Видалити
  6. Які прекрасні і глибокі слова Андрея Шептицького - це дійсно істинна!!!

    молодь дійсно легко відноситься до сексу... немає трепетного та ціннісного відношення до такого цікавого явища, як секс!
    що є наслідком, слабкого виховання, а це вже відповідальність батьків та церкви...

    ВідповістиВидалити
  7. Люди! Будьте реалістами!
    Хто сказав, що раніше підлітки в 16 років не думали про відносини з протилежною статтю. Просто колись одружувалися швидше і жили з батьками. Джульєтті було 14, коли вона одружилась із Ромео, а Діва Марія в цьому віці вже народила Спасителя світу.
    Просто у СССР сексу не було. А сучасні стандарти професійного становлення людини передбачають закінчення освіти в 22-23 роки.
    Сучасна молодь одружується значно пізніше, ніж їхні пра-прабабусі і пра-прадідусі.
    Справа не в тому, щоб не говорити про статевість, а в тому, щоб діти своєчасно отримували належне статеве виховання: з дошкільного віку усвідомлювати себе як хлопчик чи дівчинка, приймали себе і раділи, що Бог створив їх саме такими, а в підлітковому віці вчилися шанувати своє тіло та тіло іншої людини і пам'ятати про свого майбутнього чоловіка(дружину) і берегти себе для нього(неї), а також розуміли, що дорослість передбачає відповідальність.
    Нормальні статеві стосунки можливі лише в подружжі,де є комфортні умови для цього, коли обоє мають відподальність за можливу вагітність та приймуть її як дар,а не боятимуться її. Секс призначений зміцнювати подружжя.
    Секс поза шлюбом руйнує обох, не дозволяє побачити вчасно недоліки іншої особи, робить розставання із нею дуже болючим і т.п.
    А журналістам, можливо, варто було б підкинути кілька реальних ідей інших шоу, які мали б такий, як треба зміст та вплив на молодь, але для цього потрібно добряче попрацювати.
    Я за те, щоб показувати альтернативи, а не просто засуджувати...
    І все, що робитимемо, робімо з любов'ю і тоді матимемо успіх та сприйняття :)

    ВідповістиВидалити
  8. 100% щодо статевих стосунків!!!

    Цікаво, чи з'являться в нас відповідальні журналісти, а точніше власників каналів???

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ

ДВІ ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ ДЛЯ БОЖОГО ПОКЛИКАННЯ Як мало сьогодні ми бачимо, дійсно, людей, які б мали великий Божий плід в своєму житті. А, часто, бачимо, коли  віруючі   люди живуть за стандартами  цього  світу, маючи цілі, які актуальні для мирських людей, прагнуть багатства так, як би це було основа їхнього життя… Сьогодні постає важливе питання: "чому ми такі малопродуктивні у Божій справі"? Відповідь можна знайти у нижчезазначеному слові Христа: А між терен посіяне, це той, хто слухає слово, але клопоти віку цього та омана багатства заглушують слово, і воно зостається без плоду. (Матвія 13:22) Варто розуміти, що перед нами є дві дуже серйозні загрози, щоб реалізувати Боже покликання: 1.                щоденні  справи, завантаженість та суєта віку цього настільки навантажили нас, що ми забули про служіння Боже, ми забули про достатню молитву, ми забули про покликання Боже. У нас немає часу, щоб думати про духовне – ми дуже зайняті на роботі, нас так баг

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ

МОЛИТВА ПРО ДОПОМОГУ Господи, я знаю, що Ти єдиний мій Помічник у тій складній ситуації, яку я переживаю (розкажіть її і попросіть те вирішення, яке б Ви хотіли). Я віддаюсь в Твої руки і прошу, щоб Ти простив всі мої гріхи та позбавив мене від всякого прокляття. Я прошу, щоб Ти був від сьогодні і назавжди моїм Господом та Спасителем. Я знаю, що коли свої очі я зводжу на небеса, то звідти прийде мені допомога, я вірю, що мені допомога від Тебе, бо Ти вчинив небо й землю і для Тебе немає нічого неможливого! Ти не даси захитатись нозі моїй, не здрімає мій Сторож: оце не дрімає й не спить мій Сторож! Господь то мій Сторож, Господь моя тінь при правиці моїй; Удень сонце не вдарить мене, ані місяць вночі! Господь стерегтиме мене від усякого зла , стерегтиме Він душу мою; Господь стерегтиме мій вихід та вхід відтепер аж навіки! І за це я славлю Тебе, мій Бог і надзвичайно дякую,  в ім’я Ісуса Христа, Амінь. Сергій Гула

МОЛИТВА – ВІРУЮ, як основа християнського світогляду

МОЛИТВА – ВІРУЮ , як основа християнського світогляду Вірую в Єдиного Бога Отця , Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він для нас, людей , і ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком. І розп'ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, як було написано. І возніся на небо, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.  І в Духа Святого , Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на від